Wat kan je doen om je huis vlotter te verkopen?
Logo_SaffierImmo_Horizontaal

Uw partner voor uw thuis

Logo_SaffierImmo_Baseline

Hoe snel vindt een huis een nieuwe eigenaar?

Ontdek wat de doorslag geeft tijdens het verkoopproces.

Vorig jaar vond de verkoop van een woning of een appartement gemiddeld plaats  binnen een termijn van 2 tot 4 maanden. Sommige panden werden daarbij op het eerste bezoekmoment verkocht, terwijl andere er een jaar of langer over deden.

De snelheid waarmee een huis wordt verkocht, hangt af van verschillende factoren: het type pand, de locatie, de rentetarieven voor leningen, het aanbod van gelijkaardige panden, … Maar minstens zo belangrijk is de manier waarop je de eigendom in de markt zet. En daarbij heb je heel wat factoren zelf in de hand.

Hoe reageer je als de verkoop iets langer op zich laat wachten dan verwacht? Hou je het hoofd koel en wacht je af? Voer je sneller dan gepland een prijsverlaging door? Haal je het pand tijdelijk van de markt? Laat je nieuwe foto’s maken? ...

In deze blog gaat onze vastgoedexperte An dieper in op de cruciale aspecten die je het best meteen goed doet als je wilt vermijden dat potentiële kopers wegblijven.

Ontgrendel het succes van een vlot verkoopproces met deze 7 sleutelfactoren:

  1. De prijs

Alles begint bij een correcte prijsbepaling. Een marktconforme prijs blijft cruciaal, ongeacht de afwerking of investeringen in het pand. Zowel met een te hoge als te lage prijs sla je de bal mis. Potentiële kopers zijn snel argwanend in beide gevallen en dan is de kans groot dat ze jouw pand links laten liggen.

 

An’s advies:
Laat je bijstaan door een professional voor een onderbouwde waardebepaling. Het is slim om in de prijszetting wat onderhandelingsmarge te voorzien zonder daarbij te overdrijven.

 

  1. Een waarheidsgetrouwe weergave

Om een pand vlot te verkopen is het belangrijk dat kandidaten zich een correct beeld kunnen vormen. Het is een kunst om de sterke punten in de kijker te zetten zonder iets te verdoezelen. Mooie foto’s wekken interesse maar overdrijf niet want dit wordt snel doorprikt tijdens een bezoekmoment wat het verdere verkoopproces net bemoeilijkt.

 

An’s advies:
Met een aantrekkelijke maar authentieke weergave kom je het verst. Eerlijkheid en transparantie vergroten het vertrouwen en voorkomen negatieve reacties. In onze blog ‘10 tips om je woning vlot te verkopen’ gaan we hier verder op in.

 

  1. Ga er niet vanuit dat het pand zichzelf verkoopt

Vastgoed dat verkoopt zonder enige inspanning is eerder uitzonderlijk. In de meeste gevallen is er wel degelijk moeite, expertise én kunde nodig om een pand aan de beste prijs te verkopen. Elk pand heeft zijn plus- en minpunten. Het komt erop aan hier slim mee om te gaan. Zorg dat foto’s juist geïnterpreteerd worden. Vermijd dat je een prijsdaling doorvoert in een impulsieve bui of vanuit een paniekreactie als het verkoopproces minder vlot gaat dan gehoopt.

 

An’s advies:
Ga voor een slimme verkoopstrategie waardoor je pand ‘top of mind’ blijft bij kandidaat-kopers. Het is ook essentieel om te luisteren naar de markt. Wat vindt men van de locatie? Kan je sommige ruimtes extra in de kijker zetten? Zit de prijs goed? Wanneer een pand minder goed scoort dan verwacht is er vaak meer aan de hand. Ga op zoek naar de oorzaak en pak werkpunten direct aan. Een afwachtende houding is moordend voor een succesvolle verkoop.

 

  1. De ligging

Het is een cliché maar in vastgoed is en blijft de locatie cruciaal. De vraag naar vastgoed is sowieso groter in stedelijke gebieden in vergelijking met een klein dorp. Een rustige ligging wordt meer gewaardeerd dan wanneer een autosnelweg aan de achtertuin grenst.

 

An’s advies:
Hoewel je de locatie niet kunt wijzigen, kan je wel de positieve aspecten van een pand extra in de verf zetten om zo de minder sterke punten te compenseren.

 

  1. De staat van het huis

Een instapklare woning voor een eerlijke prijs, ligt goed in de markt. Panden waar renovatiekosten mee gepaard gaan, hebben het moeilijker. Vooral sinds de invoering van de renovatieplicht op basis van het EPC. Het komt erop aan de kandidaat-kopers een realistisch beeld te geven.

 

An’s advies:
Anticipeer op vragen omtrent renovatie en zorg voor een correct zicht op eventuele renovatiekosten. Bekijk de mogelijkheden om in fasen te renoveren. Zo kan men de kostenlast spreiden.
Bij Saffier Immo speelt onze bouwcoach vaak een doorslaggevende rol. Door kandidaten te voorzien van alle nodige offertes voor zowel grote als kleine renovaties én bouwgerelateerd advies zijn er geen onduidelijkheden of blinde vlekken. Doordat men onmiddellijk een volledig en realistisch beeld krijgt van het vastgoedproject beslist men sneller. Bovendien werkt het geruststellend dat onze bouwcoach ook tijdens het effectieve verbouwproces ter beschikking staat indien gewenst.

 

  1. De unieke eigenschappen van een pand

Over smaak en kleur valt niet te twisten. Een specifieke indeling of inrichting kan potentiële kopers aantrekken maar ook afschrikken. Indeling kan je niet veranderen maar met kleine aanpassingen kan je de eerste indruk wél beïnvloeden.

 

An’s advies:
Doe persoonlijke en overbodige spullen weg om ‘extra ruimte’ te creëren.

Wanneer je een heel uniek pand verkoopt, zoals een kasteel of een B&B, is de doelgroep beperkter dan bij een doorsnee gezinswoning wat ook wil zeggen dat de vraag minder groot is en het vaak langer duurt om de juiste koper te vinden. Ook hier is een uitgekiende verkoopstrategie essentieel. Met de upgrade onze DIAMANT formule gaan we bij Saffier Immo een stapje verder om het pand maximaal te laten schitteren met oog op éxtra impact.

 

  1. De periode waarin je het pand aanbiedt

De laatste sleutelfactor die de verkoop beïnvloedt is het moment van het jaar. Zo vertraagt de verkoop tijdens vakantieperiodes doordat veel mensen op reis zijn. Maar ook externe factoren kunnen de verkoop in positieve of negatieve zin beïnvloeden. Denk aan de populariteit van huizen met tuin onder invloed van de corona lockdown.

 

An’s advies:
Tegenwoordig heeft de renovatieplicht een grote impact. Panden met een slecht EPC maken de verkoop een stuk uitdagender. Bij Saffier Immo voorzien we voor elk pand met renovatieplicht een renovatiedossier. Zo weten zowel eigenaar als kandidaat-koper steeds wat de kostprijs is voor de energetische renovatie.

 

Meteen de juiste aanpak hanteren bij de verkoop van een pand is fundamenteel. Hou rekening met zowel de postieve als minder sterke punten van het pand. Niet bij de pakken blijven zitten is de boodschap. Met een (pro-)actieve houding maak je het verschil en boek je succes.

 

Ook wij staan voor je klaar. Heb je vragen of wil je graag een vrijblijvend gesprek over onze aanpak? An, onze vastgoedexperte, geeft je met plezier meer uitleg. Contacteer haar vandaag nog.

 

 

Wil jij ook jouw woning verkopen?

Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.