10 tips om je woning vlot te verkopen!
Logo_SaffierImmo_Horizontaal

Uw partner voor uw thuis

Logo_SaffierImmo_Baseline

10 tips om je woning vlot te verkopen!

Ontwerp zonder titel (10)

Jouw pand vlot verkopen?

Vergroot de kans op een succesvolle verkoop met deze 10 tips.

 

Wanneer je beslist om jouw eigendom van de hand te doen, wil je dat de verkoop zo snel mogelijk geklonken is. Een vlotte verkoop is echter niet altijd evident. Er komt heel wat bij kijken om een pand aantrekkelijk in de markt te zetten. Met een goede voorbereiding en aandacht voor de juiste elementen nemen jouw kansen op een succesvolle deal aardig toe. Hieronder delen we enkele tips die je hierbij helpen.

 

1. Schets een correct beeld

Uiteraard is het belangrijk om positieve punten in de kijker te zetten. Je wil immers dat je woning eruit springt ten opzichte van andere panden en aantrekkelijk genoeg is om interesse op te wekken. Blijf echter eerlijk en zorg voor een realistische weergave van het pand. Als mensen tijdens een bezoek merken dat de werkelijkheid niet klopt met wat er online staat, is het vertrouwen weg en verkleint de kans op een bod.

 

2. Bepaal een correcte en onderbouwde prijs

Een correcte prijszetting van de woning is cruciaal met oog op een succesvolle verkoop. Een te hoge prijs schrikt af, terwijl je in geval van een te lage prijs geld laat liggen. Beide scenario’s wil je vermijden.

 

De optimale prijs bepaal je niet zomaar. Dit doe je met kennis van zaken. Hiervoor zijn verschillende methodes. In onze blog over correcte waardebepaling van een pandgaan we hier dieper op in.

 

3. Maak aantrekkelijke foto’s

Mooi beeldmateriaal is doorslaggevend wanneer een woning in de markt wordt gezet. Een attractieve weergave wakkert immers de nieuwsgierigheid en interesse aan. Overdrijf hier echter niet in. Zorg dat de foto’s een waarheidsgetrouw beeld geven.

 

Een pand mooier voorstellen dan de werkelijkheid zal, ondanks het groter aantal kijkers, in vele gevallen tot ontgoocheling leiden bij een bezoek als men vaststelt dat de realiteit niet overeenstemt met de foto’s. Die teleurstelling maakt het moeilijker om een kandidaat te overtuigen van de troeven die een pand heeft.

 

Mooie, realistische foto’s trekken de juiste kandidaten aan: mensen die de woning appreciëren voor wat ze te bieden heeft. Als men hier tijdens een bezoek in bevestigd wordt en de realiteit aansluit op de foto’s zal het enthousiasme alleen maar toenemen.

 

Enkele tips voor het maken van geslaagde foto’s:

  • Vermijd persoonlijke items
  • Zorg voor voldoende licht
  • Open de gordijnen en rolluiken
  • Voorzie sfeervolle verlichting
  • Neem foto’s op een zonnige dag

 

4. Smeed het ijzer als het heet is

Probeer bezoeken van verschillende kandidaten zoveel mogelijk te groeperen op dezelfde dag. Het grote voordeel is dat jouw pand er niet continu spik en span moet uitzien. Bovendien creëer je op die manier een sense of urgency doordat men tijdens het bezoekmoment merkt dat er meerdere geïnteresseerden zijn.

 

Stel bezoeken echter niet te lang uit. Bij interesse vermijd je liefst dat een kandidaat ook andere panden in overweging neemt waardoor het enthousiasme voor jouw pand kan afnemen. Wees flexibel: als mensen niet kunnen langskomen op een specifiek moment, zoek dan een andere oplossing. Het zou immers zonde zijn om hierdoor goede kandidaten kwijt te spelen.

 

5. Hou rekening met de juiste periode

Het ene moment is beter dan het andere om te verkopen. Een koude, mistige dag of een bezoek ’s avonds in het donker is niet ideaal. Alles oogt uiteraard nét iets mooier op een zonnige dag. Een tuin is aantrekkelijker met groene bomen en bloemen die in bloei staan.

 

Hou daarnaast rekening met verlofperiodes. In de zomervakantie is men vaak niet thuis. In de kerstperiode ligt de focus dan weer meer op familiale aangelegenheden en feestjes. Deze periodes zijn niet ideaal om een pand in de kijker te zetten aangezien je een deel van de potentiële kandidaten moeilijker zult bereiken.

 

Ook als er reeds enkele woningen te koop staan in je straat stel je de verkoop beter even uit.

 

6. Herstel (kleine) gebreken

Een goed onderhouden woning verhoogt het vertrouwen bij een kandidaat-koper. Breng kleine herstellingen vooraf in orde en zorg dat alles goed onderhouden is.

 

Let op met verborgen gebreken: schilder bijvoorbeeld geen muur met schimmel als het probleem niet opgelost is. Problemen of gebreken bewust verdoezelen, kan juridisch zware gevolgen hebben en doe je dus beter niet.

 

7. Opgeruimd staat netjes

Opgeruimde ruimtes creëren rust. Zorg er dus voor dat jouw pand zowel op de foto’s als tijdens bezoekmomenten spik en span oogt.

 

Vergeet niet: less is more. Ga voor een huiselijke sfeer zonder te veel drukte. Als je kamers niet té overvol inricht, zal dit de ruimte een stuk groter laten lijken.

 

Verlies ook de tuin en het terras niet uit het oog. Een belangrijke plaats waar mensen ontspanning zoeken en vaak vertoeven. Neem deze indien nodig dus zeker onder handen

 

8. Maak het gezellig

Een aangename sfeer is essentieel tijdens een huisbezoek. Kandidaten willen een klik voelen met het pand. Wanneer het er aangenaam vertoeven is zal men zich er sneller thuis voelen. Als verkoper kan je dit stimuleren.

 

Denk aan bloemen en planten, de heerlijke geur van koffie of een vers gebakken cake, … Deze details kunnen wonderen doen.

 

Wees wel voorzichtig met kaarsen of geurverspreiders. Dit zorgt soms voor argwaan. Een bezoeker kan hierdoor denken dat je zo een andere geur probeert te verdoezelen…

 

9. Vertel een verhaal

Een karaktervol pand met een ziel en een specifieke uitstraling spreekt vaak meer aan. Vergeet niet dat veel mensen op hun gevoel vetrouwen. Een leuke anekdote of de geschiedenis van een woning meegeven tijdens een bezoekmoment kan zeker helpen om de sympathie en liefde ervoor aan te wakkeren bij kandidaat-kopers.

 

10. Zet je pand in de kijker  

Maximale visibiliteit vraagt meer inspanning dan het pand alleen maar op portaalsites plaatsen. Dit is tegenwoordig onvoldoende. Sociale media is niet meer weg te denken tijdens de promotiecampagne en speelt een steeds belangrijkere rol. De juiste terminologie zorgt dan weer voor een goede vindbaarheid via zoekmachines zoals Google. Bepaal vooraf je strategie en stel een duidelijk marketingplan op om je kans op succes te vergroten. Elk pand is uniek. Dit geldt ook voor de verkoopaanpak.

 

Meer info over hoe wij de verkoop van je pand zouden aanpakken? Neem contact op.

Wil jij ook jouw woning verkopen?

Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.