Hoe schat je een huis
Logo_SaffierImmo_Horizontaal

Uw partner voor uw thuis

Logo_SaffierImmo_Baseline

Hoe bepaal je de waarde van je woning?

Hoe bepaal je de waarde van jouw woning, waar hou je rekening mee, wat is er van belang?

 

Belangrijk om dit niet enkel theoretisch te benaderen, maar effectief na te gaan wat jouw pand op dag van vandaag waard is. Wat wil de hoogste bieder geven voor jouw woning?

 

Daarnaast is de prijszetting ook belangrijk zodat jouw pand vlot verkocht raakt.

  • Plaats je jouw pand in de markt aan een veel te hoge prijs, dan zal de interesse beperkt zijn. Met als resultaat een heel lang verkoopproces, waarbij je uiteindelijk aan een veel te lage prijs zal moeten verkopen.
  • Zet je je prijs te laag, zal er uiteraard een vlotte verkoop zijn, maar wel jammer van al het geld dat je laat liggen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde van jouw pand te bepalen, hieronder enkele op een rij.

 

 

Online tools

Online vind je verschillende, meestal gratis, tools terug, waarmee je de waarde van jouw woning kan bepalen. Het enige wat je moet doen, is enkele gegevens invullen en binnen een paar kliks weet je wat jouw woning volgens hen waard is. Immoweb is hier een goed voorbeeld van.

 

++ Het grote voordeel van deze manier is dat je heel snel weet wat jouw woning waard is.

-- Het nadeel is dat de range van de waarden ver uit elkaar liggen.

Dit systeem geeft je wel alvast een idee van de grootorde van de waarde.

 

 

Vergelijkingspunten

Hier is het de insteek om op zoek te gaan naar gelijkaardige panden. Panden van ongeveer dezelfde grootte, afwerkingsgraad, energiezuinigheid, …

 

++ Het voordeel is terug een vrij snelle waardebepaling. --- Het nadeel is dat dit een subjectieve manier is van schatten. Meestal vind je als eigenaar jouw eigen woning heel mooi, waardoor de kans bestaat dat je jouw eigen woning overschat.

--- Bijkomend nadeel; als het gaat over een specifiek pandzoals een kasteel, een boerderij, een pand met unieke ligging, … dan heb je meestal slechts een beperkt aantal vergelijkingspunten.

--- Vaak komt een pand op de markt aan een prijs die afwijkt van de geschatte waarde. Zo wordt een pand soms tegen een hogere prijs te koop gezet. In dat geval spreken we over een vraagprijs, waarbij nog onderhandeling mogelijk is. Een andere optie is om het pand aan een startprijs te koop aan te bieden waarbij potentiële kopers tegen elkaar kunnen opbieden. Wat voor jouw pand ideaal is, hangt af van diverse factoren. Bij Saffier Immo kan je op onze vakkennis rekenen voor het juiste advies omtrent de beste tactiek in jouw specifieke situatie. Op die manier maximaliseren we jouw kansen voor een succesvolle verkoop. 

 

 

Erkend schatter

++ Dit zijn professioneel opgeleide mensen. Hierbij krijg je een uitgebreid verslag en wordt met alle mogelijke factoren rekening gehouden, waardoor de bekomen waarde meestal ook vrij exact en realistisch is.

--- Nadelig bij deze manier van werken is dat hier een kostprijs aan vast hangt.

 

 

Waardebepaling door Saffier Immo

Enerzijds gaan we theoretisch te werk aan de hand van grondoppervlakte, bewoonbare oppervlakte, aantal slaapkamers, ….

 

Daarnaast houden we rekening met de factoren waarvoor een globale koper bereidt is meer te betalen:

  • grootte tuin
  • bereikbaarheid (autosnelweg, openbaar vervoer, …)
  • rustige ligging

Maar belangrijk is zeker ook om de marktsituatie onder de loep te nemen. Wat is er op dag van vandaag belangrijk? Waarom scoort de ene woning beter dan de andere? Zo was er vlak na de lockdown een grote rush op woningen met tuin. Op dit moment speelt dan weer het EPC een grote rol, enerzijds door de hoge energieprijzen en anderzijds door de renovatieplicht die in voege komt vanaf 2023.

 

Daar bovenop mag je bij Saffier Immo ook rekenen op een onderbouwd plan van aanpak. Welke strategie werkt het best om jouw pand te verkopen, welke marketing wordt toegepast, …? Uiteindelijk is de waardebepaling slechts één kant van de factoren die een rol speelt bij een sucesvolle verkoop van jouw woning. Minstens even belangrijk is de manier waarop jouw pand in de markt wordt geplaatst. 

 

Wil je een gratis waardebepaling van jouw pand of ben je benieuwd naar onze manier van werken? Klik hier en vul ons contactformulier in voor een vrijblijvend gesprek of bel/mail ons. 

Wil jij ook jouw woning verkopen?

Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.