De sleutel tot een succesvolle aankoop? Zorg dat je deze 7 topics afcheckt doorheen het aankoopproces.
Logo_SaffierImmo_Horizontaal

Uw partner voor uw thuis

Logo_SaffierImmo_Baseline

Dankzij deze checklist verloopt de zoektocht naar een nieuwe woning van een leien dakje.

Luxury Real Estate Marketing Instagram Reel

Bij de aankoop van een nieuwe woning ga je niet over 1 nacht ijs… Het is immers een belangrijke stap in je leven. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal. Met de juiste kennis vat je dit avontuur vol vertrouwen aan.

 

Welke zaken moet je zeker nakijken bij een bezoek? Hou je met alles rekening als je naar het totale kostenplaatje kijkt? Welke vragen kun je stellen aan de verkoper?

 

Onze vastgoedexperte An helpt je graag op weg. Ze deelt hieronder enkele essentiële tips op basis van haar jarenlange ervaring in het vak. Samengevat in één handige checklist: de garantie voor minder kopzorgen tijdens het aankoopproces.

 

✅ Analyseer jouw financiële mogelijkheden

Alles begint met het beschikbare budget. Bekijk hoeveel je zelf kunt inbrengen, bereken vervolgens wat je kunt lenen en wat je maandelijkse lasten zullen zijn. Vergelijk de voorstellen van verschillende banken en kijk daarbij naar het totaalpakket. Afhankelijk van jouw situatie kan je opteren voor een andere looptijd en ervoor kiezen om over een langere of net kortere periode te lenen.

 

Wat wordt er volgens An soms over het hoofd gezien?

“Vergeet niet om rekening te houden met bijkomende kosten zoals notariskosten en belastingen. In onze blog over registratierechten, bank- en notariskosten vind je hierover meer info.“

 

Locatie, locatie, locatie

De buurt waarin je gaat wonen is minstens zo belangrijk als de woning zelf. Ga op onderzoek: zijn er scholen, winkels, openbaar vervoer, … in de omgeving? Hoe veilig is de buurt en hoe zit het met de verkeersdrukte? Al deze elementen beïnvloeden jouw woongenot.

 

Welke ‘fouten’ ziet An wel vaker terugkeren?

“Veel mensen beoordelen de locatie op basis van hun huidige situatie maar vergeet niet vooruit te kijken. Ben je momenteel kinderloos maar wil je wel nog een gezin stichten, dan is de afstand naar school niet onbelangrijk. Als het jouw bedoeling is om ook na je pensioen in de woning te blijven wonen, kan een centrumlocatie interessant zijn.“

 

Inspecteer de staat van de woning

Een grondige inspectie van de bouwkundige staat van het huis is cruciaal. Documenten zoals het EPC-certificaat en de elektrische keuring kunnen veel vertellen, maar kijk ook zelf goed rond. Spot je vochtplekken? Zie je scheuren in de muren of plafonds? Hoe is het gesteld met de staat van het dak? …

Zorg dat je extra kosten goed kunt inschatten. Je laten bijstaan door iemand met kennis van zaken is geen overbodige luxe. De bouwcoach van Saffier Immo ondersteunt je met professioneel advies én concrete offertes wat je meer gemoedsrust geeft bij de aankoop. In onze blog over stressvrij verbouwen ontdek je alle voordelen van een bouwcoach.

 

Waar moet je volgens An zeker op letten?

“Durf tijdens jouw inspectieronde ook zeker achter meubels en kaders aan de muur te kijken. Deze worden wel vaker gebruikt om negatieve punten te verdoezelen.“

 

Durf (door) te vragen

Stel slimme vragen aan de verkoper. In dit geval geldt: hoe meer hoe beter. Je krijgt een beter totaalbeeld dankzij veel informatie. Op die manier kan je met meer vertrouwen tot aankoop overgaan.

Waarom verkoopt men het pand of wil men verhuizen? Hoe is de relatie met de buren? Hoe zit het met onderhoud van toestellen zoals de ketel? Welke renovaties werden recent uitgevoerd en door wie? Hoe zit het met vergunningen? …

Maak voor jezelf uit of de reden waarom men verhuist ook voor jou een breekpunt kan zijn. Als jij een gezin met kleine kinderen hebt, is het misschien leuker om ook buren met kinderen te hebben in plaats van gepensioneerden.

 

Wat mag je volgens An zeker niet vergeten?

“Vraag na of alle gebouwen op het perceel vergund zijn. Doe dat ook voor een veranda, zwembad, … Als dit niet het geval is, kan dit problemen opleveren die je liever vermijdt.”

 

Benut het bezoekmoment

Tijdens een bezichtiging is het essentieel om de indeling en ruimtes goed te beoordelen. Soms staat er bijvoorbeeld geen kast in de slaapkamer waardoor deze groter lijkt dan ze werkelijk is.

Let ook op lichtinval en zon-oriëntatie: in welke ruimtes ga je het meest vertoeven en wanneer? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om van de ochtendzon te kunnen genieten tijdens jouw ontbijt of vind je het net leuk om met de zon op je snoet het avondmaal te bereiden?

Probeer het bezoekmoment buiten de werkuren te plannen om geluidsoverlast van buren te kunnen evalueren.

 

Wat is An haar gouden tip?

“Beoordeel niet alleen op zicht maar ook aan de hand van werkelijke afmetingen. Vraag een plan of meet zelf op en vergelijk vervolgens met jouw huidige situatie. Zo kan je ook objectief oordelen op basis van wat je gewoon bent.”

 

Ga voor een ‘goede’ koop

De aankoop van een woning gebeurt zelden puur rationeel. Het gevoel moet goed zitten. Maar laat je niet meeslepen door emoties en vergeet niet te vergelijken! Beoordeel de marktwaarde door te kijken naar de vraagprijs van gelijkaardige panden? Hou rekening met ligging, oppervlakte, bouwjaar, afwerkingsgraad, EPC waarde, … om een correct beeld te vormen.

Bepaal jouw maximale budget en welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn.

Een eerlijke onderhandeling begint met een goed onderbouwd bod.

 

Heeft An nog waardevol advies?

“Een goede koop voor een investeerder is dat niet noodzakelijk voor iemand die een huis of appartement koopt om er zelf in te wonen en omgekeerd. Bekijk de aankoop steeds vanuit jouw eigen situatie.”

 

Vergeet ook deze praktische tips niet

  • Neem een professional mee naar een bezichtiging. Met verschillende mensen zie je immers meer. Iedereen bekijkt het pand vanuit een ander standpunt. Iemand met professionele ervaring is heel waardevol op zo’n moment gezien de omvang van de investering.
  • Laat je niet onder druk zetten. Neem jouw tijd voor deze belangrijke beslissing. Ga doordacht en goed voorbereid te werk.
  • Schakel een aankoopmakelaar in. Professionele begeleiding kan veel stress wegnemen. Bij Saffier Immo kan je terecht voor bouwtechnisch advies bij onze bouwcoach Frank én voor juridische, commerciële en administratieve ondersteuning bij onze vastgoedexperte An. Beiden zijn perfect op elkaar ingespeeld en werken nauw samen.

 

Bij de aankoop van een woning ga je niet over 1 nacht ijs. Het vraagt een zorgvuldige voorbereiding en aandacht voor detail. Dankzij grondig onderzoek, de juiste vragen en professionele hulp kan je vol vertrouwen op zoek naar het perfecte pand.

Bij Saffier Immo staan we jou graag bij tijdens deze belangrijke beslissing. We garanderen een zorgeloze aankoopervaring en gaan voor de beste koop op maat van jouw situatie en mogelijkheden.

 

Contacteer An vandaag nog voor een vrijblijvend, verkennend gesprek

Wil jij ook jouw woning verkopen?

Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.