Kies je ervoor om te huren of te kopen?
Logo_SaffierImmo_Horizontaal

Uw partner voor uw thuis

Logo_SaffierImmo_Baseline

Kies je ervoor om te huren of te kopen? De belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

De Belg heeft een baksteen in de maag. Maar tegenwoordig is het niet evident om een eigendom te verwerven. Jarenlang was de rentevoet historisch laag, waardoor de aankoop van een woning voor velen perfect haalbaar was. Dit is echter niet langer het geval. Rentetarieven liggen vandaag de dag een stuk hoger dan vroeger (al snel tussen de 3% en 4%), en dat terwijl de woningprijzen òòk sterk gestegen zijn. Voor een 2-3 gevelwoning in Vlaanderen bedraagt de mediaanprijs op dit moment 295.000 euro, een flinke stijging ten opzichte van de 265.000 euro eind 2021.

Kortom: huren of kopen, het is meer dan ooit een lastige keuze en het vraagt een genuanceerd advies. Onze vastgoedexperte An zet alle voor- en nadelen netjes op een rij.

 

Waarom WEL of NIET huren?

 

De voordelen:

  • Geen financiële verrassingen. Je weet maandelijks precies waar je aan toe bent, want de huurprijs is het enige waar je rekening mee moet houden. Er zijn geen extra kosten, denk bijvoorbeeld aan onroerende voorheffing of onverwachte, grote reparaties zoals een nieuwe boiler, sanitaire herstellingen,  enzoverder. Daardoor hou je meer geld over om te genieten, te reizen, voor hobby’s, …
  • Ook de flexibiliteit is een groot voordeel bij huren. Weg met dat gepieker waar je jou definitief wilt settelen. Als je huurt, kan je veel verschillende indrukken opdoen en letterlijk uittesten welk type woning en locatie je het beste ligt. Na een relatief korte opzegperiode (meestal 3 maanden) ben je klaar voor een nieuw avontuur op een andere plek.
  • De huurprijs ligt meestal lager dan de maandelijkse afbetaling voor een eigen woning waardoor je meer geld ter beschikbaar hebt (om te spenderen, te beleggen, te sparen, …).

 

De nadelen:

  • Een geschikte huurwoning vinden die aan jouw specifieke wensen en noden voldoet, kan lastig zijn. Vooral omdat er vaak meerdere kandidaten zijn. Geduld is vaak essentieel wanneer je op zoek gaat naar ‘de ideale woning te huur’.
  • De eigenaar van de woning kan en mag de huurprijs jaarlijks indexeren, zelfs als dit niet in het contract is opgenomen. Die indexatie van de huurprijs kan ervoor zorgen dat je elk jaar meer betaalt.
  • Vergeet tot slot ook niet dat elke verandering aan de woonst doorgaans vooraf toestemming vereist van de eigenaar. Hierdoor is het minder evident om de woning volledig naar jouw zin in te richten.

 

An’s antwoord:
Heb je graag voldoende vrijheid zowel op vlak van woonplaats alsook ‘vrij te besteden’ beschikbaar maandelijks budget? Kom je wat betreft huisvesting liever niet voor financiële verrassingen te staan maar ben je wel bereid om jaarlijks iets meer te betalen (zie punt i.v.m. indexactie)? In dat geval kan huren voor jou de ideale keuze zijn. Op voorwaarde dat je geduld hebt in jouw zoektocht naar een geschikt pand te huur.

 

Waarom WEL of NIET kopen?

 

De voordelen:

  • Het grootste voordeel is de eigendom. Na het afbetalen van de lening is vastgoed een appeltje voor de dorst. Wanneer je op pensioen gaat, geeft een eigen woning bovendien extra financiële gemoedsrust.
  • Als eigenaar beslis je zelf wat je wel en niet aan de woning wijzigt (op voorwaarde dat je de wettelijke bepalingen volgt uiteraard). Jij bepaalt wat en hoe je verbouwt, schildert naar jouw smaak, …
  • Bij een lening met een vaste rentevoet, blijft het maandelijkse afbetalingsbedrag ongewijzigd terwijl je koopkracht doorheen de jaren normaal zal toenemen aangezien je loon indexeert. Hierdoor krijg je meer financiële ruimte voor andere dingen naargelang je ouder wordt.

 

De nadelen:

  • De laatste jaren is het, zeker voor jonge mensen en alleenstaanden, moeilijker om een woning aan te kopen. Enerzijds omwille van de hoge rentevoeten. Anderzijds doordat de bank meestal 10% à 20% eigen inbreng als voorschot vereist. Met de beste wil van de wereld is de aankoop van een woning gewoon niet realistisch.
  • Naast het aankoopbedrag moet je ook rekening houden met bijkomende kosten. Er zijn de eenmalige kosten die flink kunnen doorwegen zoals verkooprechten en notariskosten op het moment van de aankoop. Bovendien betaal je als eigenaar van een woning jaarlijks onroerende voorheffing. Vergeet tot slot niet dat de rekening bij schade of breuk bij jou terechtkomt.

 

An’s antwoord:
Kijk je graag vooruit en ben je bereid te investeren op lange termijn? Hou je van zekerheid? Vind je het belangrijk om een woning volledig naar je eigen hand te kunnen zetten? In dat geval is kopen voor jou waarschijnlijk een logischere keuze dan huren. Op voorwaarde dat je een financiële buffer hebt om het voorschot te kunnen betalen bij aankoop en onverwachte kosten op te vangen.

 

Kopen of huren? De keuze is niet eenvoudig. Er zijn tal van afwegingen die verschillen naargelang jouw situatie, wensen, budget, … Belangrijk is dat je een weloverwogen beslissing neemt. Laat je goed omringen en zorg dat je indien nodig advies inwint bij de bank, vastgoedexperten, vakmannen, notaris,  …

 

Ook wij staan voor je klaar. Heb je vragen of wil je graag een vrijblijvend gesprek? An, onze vastgoedexperte, geeft je met plezier meer uitleg. Contacteer haar vandaag nog.

 

Wil jij ook jouw woning verkopen?

Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.